Niet kunnen zweten

Onvermogen om te zweten

Mensen met bepaalde soorten ectodermale dysplasie kunnen niet, nauwelijks of niet normaal zweten. Vanwege dit onvermogen om te zweten, moeten mensen met dit symptoom vooral in een warme omgeving en bij inspanning alert zijn op oververhitting.

Niet alle mensen die lijden aan ectodermale dysplasie zullen dit symptoom ervaren. Zo kan een onvermogen om te zweten ook op zichzelf optreden, als onderdeel van een andere aandoening of anderszins losstaan van ectodermale dysplasieën.

Over hypohidrose

Het onvermogen om te zweten wordt hypohidrose genoemd en wordt veroorzaakt door een afname van de zweetklieren. U kunt deze aandoening echter ook anhidrose noemen, wat betekent dat er geen zweetklieren zijn. We gebruiken meestal hypohidrose, wat een verminderd aantal zweetklieren betekent. Meestal hebben mensen wel wat zweetklieren op hun lichaam (in plaats van een volledige afwezigheid), maar ze werken mogelijk niet normaal.

Zweetklieren en ectodermale dysplasieën zijn meer met elkaar verweven dan velen misschien beseffen. De meeste mensen denken aan hypohidrotische ectodermale dysplasie (HED) als ze hypohidrose horen. Mensen met andere soorten ectodermale dysplasie kunnen dit symptoom echter ook ervaren.

Symptomen als gevolg van het niet kunnen zweten

De volgende symptomen kunnen het gevolg zijn van een onvermogen om normaal te zweten:

1. Hoge Koorts

Verminderd zweten kan zeer hoge koorts tot gevolg hebben, omdat het lichaam zijn temperatuur vooral reguleert door te zweten. Vaak is de eerste aanwijzing dat de zweetklieren afwezig zijn of niet normaal functioneren een verhoogde temperatuur. Een dermatoloog kan dan bepalen of er sprake is van hypohidrose door een huidbiopsie van de hoofdhuid uit te voeren.

Verhogingen van de lichaamstemperatuur worden vaak veroorzaakt door hoge omgevingstemperaturen, overmatige fysieke activiteit of zware kleding.

 

2. Effecten op de huid

Wanneer de lichaamstemperatuur verhoogd is, voelt de huid droog of heet aan en kan rood of bleek zijn. De oren worden rood en het hoofd voelt warm aan.

 

3. Prikkelbaarheid en lethargie

Prikkelbaarheid en lethargie kunnen de voorgaande symptomen volgen. Ernstigere situaties kunnen gepaard gaan met duizeligheid en/of misselijkheid en kunnen dienen als voorbode van een hitteberoerte.

Voorkomen van oververhitting

Gelukkig kunnen personen met HED in sommige gevallen merken dat hun onvermogen om te zweten verbetert tijdens de adolescentie. Alle mensen met verminderde of afwezige zweetklieren kunnen echter gemakkelijk oververhit raken.

Preventie is de beste behandeling voor verhoogde lichaamstemperatuur. Dit is vooral belangrijk voor ouders om te onthouden, aangezien baby's en kleine kinderen niet kunnen klagen over de hitte.

Baby's geboren met een vorm van ectodermale dysplasie waardoor ze minder of niet zweten, mogen niet zomaar in een couveuse worden geplaatst, omdat hierdoor hun temperatuur kan stijgen. Ook kan het inbakeren van een baby het kind te warm maken.

Degenen die niet kunnen zweten, kunnen aan bijna elke activiteit deelnemen, inclusief de meeste sporten. Maar ze moeten voorzorgsmaatregelen nemen in warme omgevingen en wanneer hun lichaamstemperatuur kan stijgen door inspannende activiteit.

Vanwege de stijging van de gemiddelde temperatuur in Nederland met steeds vaker uitschieters naar boven is het sterk aan te raden om uw huis, de school of de werkplek te voorzien van airconditioning. Indien dit niet mogelijk is, bijv. op school, informeer dan altijd de leerkrachten zodat ze rekening kunnen houden met uw kind.

 

Praktische tip: gebruik een plantenspuit op de nevelstand (!) en sproei in het gezicht. Dat is heerlijk verkoelend op warme dagen !

 

Lees meer over symptomen rondom haar, huid, nagels en tanden.