Tandheelkundige symptomen

Tandheelkundige symptomen

De tanden zijn een van de vijf belangrijkste lichaamsdelen die worden aangetast door ectodermale dysplasie-syndromen en er kunnen veel verschillende tandheelkundige symptomen optreden. Tandheelkundige symptomen variëren echter afhankelijk van het type ectodermale dysplasie dat u of uw gezin treft. Om u een idee te geven van wat die symptomen kunnen zijn, hebben we de meest voorkomende symptomen met betrekking tot de tanden op een rijtje gezet.

Veel van deze symptomen kunnen op zichzelf voorkomen, als onderdeel van een andere aandoening of anderszins losstand van een diagnose van ectodermale dysplasie.

 

Delen van de tand

Een tand bestaat uit twee delen: de kroon en de wortel. De kroon van een tand is bedekt met glazuur en zichtbaar in de mond. De kroon is wat je ziet als je lacht of je mond opent. De wortel is ingebed in de kaak, verankert de tand in de kaak en is normaal gesproken niet zichtbaar.

Doorgaans vinden tandheelkundige symptomen van ectodermale dysplasieën hun oorsprong in de kroon van de tand.

 

Tandheelkundige symptomen van ectodermale dysplasie

Deze tandheelkundige symptomen worden vaak gezien bij mensen die lijden aan verschillende ectodermale dysplasie-syndromen.

 

Tanden met slecht glazuur

Glazuur is de harde buitenste laag van de kroon en de hardste substantie in het lichaam.

Glazuur, de eerste laag van de kroon, is het deel van de tand dat is afgeleid van het ectoderm. Daarom zijn glazuurproblemen veel voorkomende tandheelkundige symptomen die kunnen optreden bij ectodermale dysplasie. Het glazuur kan dunner en zachter zijn dan gemiddeld. Dun, zacht glazuur kan leiden tot meer gaatjes. Er kunnen ook kleine putjes in het glazuur en verkleuring van de tand zijn.

 

Verminderd speeksel

Bij sommige vormen van ectodermale dysplasie kan de speeksel- of spuugproductie verminderd zijn, wat kan leiden tot een droge mond. Dit kan het individu ook een verhoogd risico op tandbederf geven. Daarnaast kan het problemen geven met eten omdat kauwen en slikken lastiger is.

 

Abnormale vorm

Ook de structuur van de tanden kan worden aangetast. De tanden kunnen bolvormig zijn en kleiner dan gemiddeld. Die tanden die kleiner zijn dan gemiddeld, kunnen er kegelvormig, puntig, taps toelopend of vastgepind uitzien. Soms kunnen de spitse tanden bijzonder scherp zijn, waardoor problemen ontstaan.

De wortel van de tand kan ook abnormaal gevormd zijn. Het midden van de tand, tussen de kroon en de wortelkanalen van de tand (de pulpakamers genoemd), kan groter zijn dan gemiddeld. Dit geeft de wortels een abnormale vorm, bekend als taurodontia.


Later doorkomen van tanden

Tanden kunnen later doorkomen dan verwacht en het patroon waarin ze doorkomen kan anders zijn dan normaal. De positie van de tanden en kaak kan ook abnormaal zijn bij ectodermale dysplasie.

 

Ontbrekende tanden

Bij veel van de ectodermale dysplasieën kunnen getroffen personen hypodontie hebben, gekenmerkt door ontbrekende tanden. Individuen kunnen een paar tanden missen of een volledige afwezigheid van tanden hebben (ook bekend als anodontie).

Sommige of alle tanden kunnen ontbreken bij mensen met ectodermale dysplasie, zoals verstandskiezen (derde molaren), bovenkaak laterale snijtanden en tweede premolaren. Bovendien kunnen tanden klein zijn en/of een afwijkende vorm hebben.


Alveolaire richels en botten

Wanneer tanden ontbreken, is de randachtige rand van de boven- en onderkaak die de tandkassen bevat, alveolaire richels genoemd, vaak onderontwikkeld. Ontwikkeling van het alveolaire bot gaat gepaard met de vorming van tandknoppen. En zonder tandknopvorming zal ook de alveolaire botvorming abnormaal zijn.

Het ontbreken van een alveolair bot en tanden kan resulteren in een smalle, puntige kin. Deze tandheelkundige symptomen kunnen ook spraakproblemen en, door verminderde speekselproductie, moeite met kauwen en slikken veroorzaken.

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel.

Lees meer over symptomen rondom haar, nagels, huid, en zweetklieren