Haarsymptomen

Haarsymptomen

Verschillende soorten haarsymptomen komen voor bij ectodermale dysplasieën. Symptomen en ernst kunnen echter variëren, afhankelijk van het type ectodermale dysplasie dat u of uw gezin treft. Om u een idee te geven van wat die symptomen kunnen zijn, hebben we de meest voorkomende manieren beschreven waarop haar kan worden aangetast.

Het is vermeldenswaard dat veel van deze haarsymptomen op zichzelf kunnen voorkomen, als onderdeel van een andere aandoening of anderszins buiten een diagnose van ectodermale dysplasie. Als u of een geliefde een of meer van deze haarsymptomen ervaart, bezoek dan onze bronnen voor het vinden van een diagnose.

Hoofdhaar symptomen

Het haar op uw hoofdhuid kan andere symptomen vertonen dan het haar op andere delen van uw lichaam, zoals wenkbrauwen, wimpers en lichaamshaar.

Sommige gebreken aan het haar zijn duidelijk bij de geboorte, terwijl andere pas later in het leven worden opgemerkt. Bij de ectodermale dysplasieën kunnen de symptomen van het hoofdhaar zijn:

  • afwezig haar
  • dun haar dat langzaam groeit
  • fijn haar
  • licht gepigmenteerd haar
  • haar abnormaal van structuur
  • breekbaar haar
  • weerbarstig haar dat alle kanten op steekt
  • haar dat moeilijk te kammen is
  • droog haar door afwezige of slecht ontwikkelde talgklieren

De haargroei bij sommige soorten ectodermale dysplasie kan traag zijn, wat betekent dat bezoeken aan de kapper misschien niet zo vaak nodig zijn als bij familieleden zonder ectodermale dysplasie.
Na de puberteit verbeteren de haarsymptomen bij sommige personen. Ze kunnen een toename van de haardichtheid en -dikte zien, evenals donkerder worden van het haar. Maar ze zullen meestal geen volle bos dik haar ontwikkelen.


Lichaamshaar

De wenkbrauwen, wimpers en ander lichaamshaar kunnen ook schaars of ontbrekend haar zijn. Lichaamshaar kan tijdens de puberteit dikker en donkerder worden, maar gezichtshaar en haar van de liezen en oksels ontwikkelen zich doorgaans normaal bij adolescenten met ectodermale dysplasie.

Haarsymptomen afhankelijk van type ectodermale dysplasie

Haarsymptomen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type ectodermale dysplasie. Bij sommige vormen van ectodermale dysplasie, zoals ankyloblefaron - ectodermale dysplasie - gespleten lip en/of gehemelte (AEC)-syndroom en ectrodactylie - ectodermale dysplasie - clefting (EEC)-syndroom, kan het haar fragmentarisch verdeeld en grof en weerbarstig zijn. in plaats van dun en fijn.

Bij andere typen, zoals hypohidrotische ectodermale dysplasie (HED), kan er sprake zijn van alopecia (kaalheid). Vroege mannelijke kaalheid komt vooral veel voor bij sommige ectodermale dysplasieën.

Hoewel er verschillende ectodermale dysplasie-aandoeningen zijn die de haargroei beïnvloeden, zijn er behandelingsopties die u kunt onderzoeken voor bepaalde haarsymptomen, evenals de mogelijkheid om een haarwerk te dragen.

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel

Lees meer over symptomen rondom nagels, huid, zweetklieren en tanden.