Nagel symptomen

Nagel symptomen bij ectodermale dysplasie

Net zoals er veel verschillende soorten ectodermale dysplasieën zijn, zijn er ook veel verschillende nagelafwijkingen die kunnen optreden in verband met deze aandoeningen.

De nagel is een complexe structuur gevormd uit de laag van het zich ontwikkelende lichaam dat bekend staat als het ectoderm. Nagelsymptomen voor ectodermale dysplasie komen vrij vaak voor, maar niet alle mensen die lijden aan ectodermale dysplasie zullen nagelafwijkingen hebben.

Veel van deze teennagel- en vingernagelaandoeningen kunnen op zichzelf voorkomen, als onderdeel van een andere aandoening of anderszins losstaand van ectodermale dysplasieën. Als u of een geliefde een of meer van deze nagelsymptomen ervaart, zoek dan hulp voor het vinden van een diagnose.

 

Vaak voorkomende nagelaandoeningen

Nagelaandoeningen kunnen zijn:

  • slecht ontwikkelde nagels
  • kleine vingernagels en teennagels
  • dikke of dunne, broze nagels
  • verkleurde nagels
  • gebarsten nagels
  • abnormaal gebogen nagels
  • geribbelde nagels

Bovendien kunnen ze langzaam groeien of af en toe vervellen. Andere keren ontwikkelen de nagels lichte vlekken, lijnen of vlekken.

 

Nagels zijn gevoelig voor infectie

Nagels met eventuele afwijkingen zijn gevoelig voor infectie. De nagels en het omliggende nagelriemgebied kunnen geïnfecteerd raken door schimmels, gisten of bacteriën. Als dit gebeurt, kunnen de nagels dik worden of verkleuren, en kan het gebied een slechte geur ontwikkelen of gezwollen en gevoelig worden.

 

Ankyloblefaron - ectodermale dysplasie - gespleten lip en/of gehemelte-syndroom

De nagelveranderingen bij ankyloblefaron - ectodermale dysplasie - gespleten lip en/of gehemelte (AEC)-syndroom zijn zeer variabel en omvatten afwezige of verdwijnende nagels, dunne of verdikte nagels, onregelmatig gevormde nagels en nagels met een ongelijke rand.

Clouston-syndroom

De nagels van mensen met het Clouston-syndroom kunnen dik en verkleurd zijn met een zeer langzame groei. Ze kunnen ook gemakkelijk loslaten van de vingers.

Ectrodactylie - ectodermale dysplasie - cleftingsyndroom

Ectrodactylie - ectodermale dysplasie - clefting (EEC)-syndroom nagelafwijkingen kunnen ontbrekende nagels, verdikking van de nagels of kleine putjes in de nagels zijn.

Focal dermale hypoplasie (Goltz) syndroom

De nagelveranderingen bij het Focal dermale hypoplasie (Goltz) syndroom zijn behoorlijk gevarieerd en kunnen bestaan uit afwezige nagels, richels en splijten van de nagels, samen met V-vormige inkepingen aan het uiteinde van de nagels.

Hypohidrotische ectodermale dysplasie

Veel mensen met hypohidrotische ectodermale dysplasie (HED) ervaren dunne nagels.

Hoewel er verschillende aandoeningen zijn die van invloed zijn op nagels, zijn er behandelingsopties die u kunt bespreken met uw huisarts voor de nagelafwijkingen van u of uw geliefde.

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel.

Lees meer over symptomen rondom haar, huid, zweetklieren en tanden.